Menü
707717901

Hogyan válassz laptopot?

Hogyan válassz laptopot? Kell egy gép de nem tudod hogy válaszd ki melyik legyen? Megmutatjuk hogyan szűkítheted a kört a nagy választékban!

Ha azzal már megvagy ,hogy KELL egy JÓ LAPTOP, már csak azt kell kitalálnunk pontosan melyik is a legjobb választás NEKED!

 

1. A Legfontosabb hogy mennyiből gazdálkodhatunk...DE!...

Ahogy a számítógépeknél is az anyagi megfontolásról nincs mit sokat beszélni. Mindenki tudja, hogy kb mekkora összeget tud vagy akar rászánni a laptopra és addig nézelődik. Viszont mindenképpen érdemes megfogalmazni a felhasználási igényt is, hogy később ne derüljön ki, hogy kidobott pénz volt a vásárlás. Pl. modern jétékok futtatására vagy 4K video-szerkesztésre 50 ezerért nem fogunk sajnos laptopot találni. Ebben az esetben nem javasoljuk a vásárlást...inkább várjunk amég tudsz az igényeidnek megfelelő laptopot vásárolni. 
 

2. Felhasználási igényed

 • böngészés, internet,email, letöltés,szövegszerkesztés 
 • irodai alkalkmazások,
 • film nézés (4K)
 • fotó szerkesztés, video vágás (FullHD, 4K)
 • játék … egyszerű és komolyabb játékok
 • extrém igénybevétel, terepen való használat (ütés és vízállóság)

- Használt laptop otthoni használatra ,böngészésre, internetezésre, letöltésre, emailek írására fogadására

A legegyszerűbb feladat manapság a böngészés, internet, letöltés, emailek kezelése. Erre gyakorlatilag bármelyik laptopunk képes és tökéletesen alkalmas. Ha nincs más igényed vásárold meg a legolcsóbbat, mert az is tökéletes lesz számodra!

Egészen nyugodtan keresgéljünk a legolcsóbb laptopjaink közt! 2020-tól már csak Intel Core i3 processzorral és minimum 4GB memóriával rendelkező gépet árulunk és ez már bőven elég a fent felsorolt igényekhez. Esetleg érdemes SSD-vel szerelt laptopot választani mert plusz komfotrtot jelent a sebesség. 

- Irodai alkalmazásokra

Ezt a kategóriát hajszál választja el az előzőtől. Tulajdonképpen az, hogy a használni kívánt irodai programcsomag melyik verzióját kell vagy szeretnénk használni. Pl.: egy Office 2003-ashoz nem kell komoly teljesítmény.  Ez esetben választhtatunk az előző kategóriában ajánlott gépek közül is.

Office 2016 és 2019 vagy Office 365-höz már inkább javasolt a Windows 10pro (minden laptopunkon és asztali gépünkön telepítve van) és ezzel együtt már olyan gépeket érdemes nézni, amelyekben min 8GB DDR3 memória van és ha még az is belefér akkor itt már javasoljuk az SSD meghajtóval szerelt laptopjainkat.

Második vagy harmadik generációs Core i3, i5 vagy i7 processzoros gépeket érdemes keresni Windows 10-hez. Pl.: ebből a listából bármelyiket.

- 4K Film nézésre

Itt már jó lenne egy dedikált videokártyával szerelt laptop de sajnos abból az használt üzleti laptopok közt kevés van. Viszont alaplapi integrált videokátyával is 4K filmezhetünk, de min. 4. generációs Intel Core i5  processzorra van szükség és alap  a 8GB RAM és SSD. Ez egyébként már nem olyan vészes igény, sok laptop megfelel ennek.

Például ezek közül választva nem ér csalódás: Használt laptopok 4K filmezésre  Viszont a sima FULL HD filmek nézésére bármelyik laptopunk tökéletesen alkalmas

- Fotó szerkesztés, video vágás (FullHD,4K)

Ez önmagában is megérne egy külön cikket. Az hogy milyen teljesítményű laptopot érdemes választani a fenti célra nagyban függ a szerkeszteni kívánt nyersanyag milyenségétől. 10-20Mpixeles JPG képek szerksztéséhez nem kell semmi extra teljesítmény. Egészen nyugodtan választhatunk az Irodai felhasználásnál részletezett típusokat. Nagyobb méretű SSD ajánlott vagy, ha laptop támogatja, akkor egy másodlagos diszket (HDD) tárolásra.
Ami viszont fontos a képernyő mérete és felbontása! 14" méret vagy nagyobb illetve itt már elengedhetetlen a FULL HD felbontás

Konkrét laptopok fotó-film szerkesztéshez vagy nézéshez.

LAPTOPOK 14"  méretben FULL HD kijelzővel

 

Ezek a laptopok gyakorlatilag bármilyen “otthoni” vagy irodai munkára, filmnézegetésre, egyszerű multimédiás munkára (kép, zene, videoszerksztés) alkalmasak. A Windows 10 Pro és a  jelenleg piacon lévő bármelyik irodai programcsomaggal.

DE :
Nagyobb felbontású RAW képek szerkesztéséhez minimum 8GB de inkább 16GB vagy 32GB memória SSD és minél erősebb processzort érdemes választani.Itt már a MUNKAÁLLOMÁSOKRÓL beszélünk. Bivaly erős jellemzően Intel Core i7 HQ processzorral , dedikált videókártyával- közülük is az Nvidia Quadro vagy AMD Radeon R széria- több vővítési lehetőséggel rendelkeznek. Tehát a munkát ami 4K videóvágás, épületek tervezése, RAW képek szerkesztése könnyen elvégezhetjük vele.. cserébe a jó hűtés és a bővíthetőség miatt álltalában se nem vékony se nem kecses gépek...dehát ha az erdőben dolgozunk hatékonyabb a Lada Niva mint a Porsche 911  wink.  A HP ZBOOK STUDIO és a Dell Precision sorozat néhány tagja már egészen csinosnak készült ebben a szegmensben.

 Munkaállomás laptopok listája itt.


- Játékra.

Fontos hogy játék és játék közt hatalmas eltérés van! A Minecraft játékra nem kell 500ezres gamer laptopot vásárolnod! Bőven elfut bármelyik üzleti laptopunkon! Tehát először is válaszd ki a játékokat amikkel szívesen játszanál és egyesével nézd végig a gépigény.hu oldalon vagy a játékok gyártói oldalán hogy milyen összetételű gépet javasolnak.

Laptopot kizárólag játékra venni kicsit luxus kategória. A számítógépek sokkal jobban bővíthetők és sokkal olcsóbban sokkal nagyobb teljesítményű gépet lehet összerakni, mint amit egy laptopból ki lehet hozni. Vannak gamer laptopok, amik amellett, hogy nagyon drágák, még nagyok és nehezek is és még ezeken kívül is egy csomó kompromisszumot kell kötni pl.. a szervizelhetőség terén illetve az élettartammal. De a prémium üzleti laptopokkal új játékokat játszani nem vagy nem nagyon lehet. még akkor sem ha van bennük dedikált kártya.Ennek oka hogy bár  számítási kapacitásuk nagyobb, a sebességük elmarad a gamer kártyáktól.Egyszerűen más a feladotokra találták ki.  A játékok futtatásához egy pörgősebb kártya kell. Például GTX,RTX,RX sorozatok valamelyik tagja. Olyan mint egy erőemelőt (mondjuk Fekete Lacit aki most a munkaállomás dedikált videókártyával)  hasonlítanánk össze egy atlétával (aki legyen mondjuk Usain Bolt aki meg a gamer készülékünk).
Bár Usain Bolt  legyorsul egy Teslát is és mire kimondod a nevét már átöltözve várja a buszt a 100-as sprint után...de mégsem tud 150 kilót felemelni 115cm magasra, pedig Fekete Laci ekkora súllyal melegít 60 évesen a "normális súlyokra". Viszont a százas spinthez nem kell stopper hiszen elég a napok múlását számolni! (Nekünk Bolt a Világ legygyorsabb embere és Fekete László a legerősebb)

 

Gamer laptop

 

3. Méret szerinti választás.

 • Ha mindig nálad van a laptopod bárhova is mész akkor TE sokat cipeled a laptopot...így érdemes 12" és 13,3" közt nézni valami szép, vékony és könnyű laptopot 
  NEKED megfelelő méretű laptopjaink
 • Ha szivesen filmezel és/ vagy  folyamatosan az excel táblázatokban vagy elmerülve ,gyakran viszed magaddal akkor 14" méretet javaslunk
  NEKED megfelelő méretű laptopjaink
   
 • Ha leginkább otthon használod (vagy nem okoz problémát 2-3kg cipelése) és sokat is filmezel vagy szerkeszteni is szoktál akkor a 15,6" a legjobb választás
  NEKED megfelelő méretű laptopjaink
  Laptop képernyő méretek

Ha ezek után sem tudod mire van szükséged írj email-t az info@crystalcomputer.hu címre vagy keress minket telefonon a 06707717901 -es számon. Munkatársaink azt tartják szem előtt hogy a vásárlásod ne csak addig tűnjön jó választásnak amég kifizeted hanem évekkel később is úgy érezd jól döntöttél. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Prémium üzleti laptopok