Barion Pixel
Menü
707717901

Melyik mire való?

Melyik mire való? SSD és RAM memória

Az SSD tárhely (Solid State Drive) és a RAM memória (Random Access Memory) két különböző típusú adattároló eszköz a számítógépekben, amelyek eltérő célokat szolgálnak.

Az SSD...

 egy nem volatilis tárolóeszköz, ami azt jelenti, hogy az adatok megmaradnak, még akkor is, ha kikapcsoljuk a számítógépet. Az SSD-ket általában az operációs rendszer, alkalmazások és felhasználói adatok tárolására használják, mivel gyors hozzáférést biztosítanak az adatokhoz, és nincsenek mozgó alkatrészeik, így csendesebbek és megbízhatóbbak a hagyományos merevlemezeknél. Írási és olvasási sebességük a meghajtó pontos típusától függ:

·       Hagyományos 2,5” SSD ( külsőre a laptop HDD-re hasonlít): 450Mb/550Mb ( Írás/ olvasás ) 

·       M.2 SSD : 450Mb/550Mb ( Írás/ olvasás )

·       M.2 NVME SSD (foglalat neve: 2280 PCIe ) : áltagos SSD sebessége: 2500Mb/3500Mb ( Írás/ olvasás )
A jobb NVME SSD-k sebessége elérheti a ~10.000Mb/ ~12.000Mb sebességet is ( Írás/ olvasás ) ITT találsz extra gyors SSD-ket

RAM....

 egy volatilis memória, ami azt jelenti, hogy csak akkor őrzi meg az adatokat, amíg áram alatt áll. A RAM-ot a számítógép aktuálisan futó folyamatai és alkalmazásai használják, hogy gyors hozzáférést biztosítsanak az adatokhoz, amelyekre éppen szükség van.Tehát ha úgy tetszik „feladatot végző” memória. Amikor a számítógép kikapcsol, a RAM-ban tárolt adatok mint például egy program elérésének útvonala, vagy az indításához szükséges lépések illetve egyéb programok indítási sorrendje törlődnek. Személyes adatok, mint például a fényképeink , videók, zenék, vagy programok tárolására nem alkalmas. Maga az operációs rendszer tudja hasznosítani a ramot a saját működésének megkönnyítésére és gyorsítására.

Összefoglalva, az SSD a gyors és tartós adattárolásra szolgál ( operációs rendszer, programok, személyes dokumentumok stb) , míg a RAM a gyors, ideiglenes „feladat elvégzéséhez szükséges” adatok tárolásra használható, amely segíti a számítógép gyorsabb működését. Az SSD és a RAM együttműködése biztosítja, hogy a számítógép hatékonyan és gyorsan tudjon működni.

 

Ha képeid , videóid nem férnek el a gépeden mert megtelt a "C" vagy "D" meghajtód akkor neked SSD-re van szükséged.

Ha a géped lassan birkózik meg egy-egy feladattal, esetleg sehogyan sem... akkor Neked RAM memória bővítésre lehet szükséged: PC RAMOK | LAPTOP RAMOK

Tartalomhoz tartozó címkék: memória és tárhely