Barion Pixel
Menü
707717901

Mi az üzleti laptop?

2021. 06. 05. 00:00:00
Mi az üzleti laptop? Mitől prémium üzleti széria egy EliteBook, Latitude vagy ThinkPad?

Ennek sok ismérve van. Alapvetően az üzleti szériás laptopokat a gyártók vállalati használatra tervezik. Praktikusan: komolyabb igénybevételt feltételeznek, folyamatos használatra és folyamatos hordozásra tervezik nagy rendelkezésre állás mellett. Ez annyit tesz, hogy a gép meghibásodási lehetősége csekély legyen és amennyiben mégis megtörténik, akkor a lehető legrövidebb idő alatt újra munkába lehessen állítani. Ezt úgy érik el, hogy a gép nagyon masszív felépítésű, nagyon jól és könnyen szerelhető. Általában fémből vagy szénszálas anyagból esetleg jó minőségű kompozit műanyagból készülnek. Masszív acél zsanérokkal.  Ezzel szemben az otthoni célokra szánt laptopnál az előbb felsorolt szempontok nem számítanak. Ezek a gépek általában műanyagból vannak, könnyen törnek (akár egy memória csere közben is..), a zsanérokat garancia idő után gyakran cserélni kell, fejleszthetőség ( sokszor egy memória bővítéshez is darabokra kell szedni a laptopot vagy mindössze 1 memória foglalata van és nem tehető bele másik.) Ezért mi nem is foglalkozunk érdemben lakossági gépek értékesítésével! .
A felszereltséget nem említem, mert mindkét széria kapható azonos felszereltséggel is, sőt.

Új készülékeket összehasonlítva mégis az üzleti széria jóval többe fog kerülni, mint az otthonra szánt verziója, hiszen jobb minőséget , többszörös élettartamot valamint megbízhatóságot is vásárol magának.

Több gyártónak is van üzleti és otthonra szánt sorozata. Pl.: A DELL-nek a Latitude az üzleti, az Inspiron az otthoni. A Toshibának a Tecra az üzleti a Sattelite az otthoni. A HP Elitebook és a ProBook az üzleti és manapság a Compaq sorozatot leváltva a pavilion  az othoni. Fujitsu Lifebook az üzleti és Amilo az otthoni. A Lenovo ThinkPad széria az üzleti és az Indeapad széria az otthoni. Bár mára már egyre több sorozatot gyárt minden gyártó valamilyen piaci szegmenst megcélozva. Pl.: a DELL XPS, Lenovo Twist, YOGA….stb… de ha egy gépen például azt olvassuk, hogy Elitebook,Thinkpad,vagy Latitude biztosak lehetünk abban, hogy az egy megbízható jó gép lesz.

Tehát amikor valaki azt mondja, hogy egy “jó” laptopot keresek Mi prémium minőségű üzleti modellt fogunk ajánlani. Mi ebben a szériában hiszünk, ezt szeretjük és a legfontosabb jó szívvel ezt tudjuk ajánlani

Nálunk az üzletünkben kapható használt laptopok 1-1 kivételével mind csak üzleti szériából valók. Ezek vállalatok által lecserélt gépek, ahol kizárólag üzleti szériát vásárolnak. Magyarul, ezek évekkel később is még megbízhatóan, jól működő laptopok, a teljesítményük pedig még 5-6 éves korukban is bőven elegendő otthoni ,vagy irodai munkakörnyezetben. 

Alapvető különbség a lakossági és az üzleti széria közt a célközönség eszközhasználata. 
Még egy lakossági laptop / PC esetén a gyártó napi vagy néhány naponta 2-4 óra használattal kalkulál, valamint 2-4 év össz használati idővel, az üzleti laptopok esetében napi 8 óra használattal 6-8-10 év össz. használati idővel. (mondhatjuk szavatossági időnek is)
Tehát még egy lakossági gép esetén összesen maximum 5500-6000 üzemórát számol a gyártó (4 ÉV napi 4 óra használattal számolva-5840óra) a laptop vagy PC maximális élettartamának az üzleti (prémium) laptopok esetében ez minimum 30.000 üzemóra. de saját tapasztalataink alapján ennél sokkal de sokkal több is.
Ahogyan már fentebb írtuk a gyártók mindig kalkulálnak egy tervezett élettartammal. Illúzióink ne legyenek...egyik gyártónak sem érdeke hogy a lakossági és gamer gépei örök életűek legyenek. Szinte percre pontosan betudják lőni  a laptopok élettartamát ,tehát annak végét is .
Mindannyian ismerünk legalább egy olyan embert akinek a laptopja garancia lejárta után 1 hónapon belül tönkrement... Na az egy tökéletesen legyártott készülék volt a gyártói oldalról nézve. Ugyanakkor a prémium üzleti laptopoknál - mivel ezek a gépek nem a lakosság számára készülnek hanem elsősorban cégeknek és nagyvállalatoknak-  az alap gyári garancia új készülékek esetén minimum 3 teljes év + opcionálisan választható hozzá további kiterjesztett garancia -összesen akár 9 (igen KILENC) teljes évet is kérhet  a vásárló fél bizonyos esetekben, modelltől, vásárlási darabszámtól függően. 


Külső burkolat anyagminőség
A legtöbb gyártó a prémium irodai gépeit egy magnézium vagy magnéziummal megerősített burkolattal szereli esetleg szénszállal. Ez a burkolat sokkal jobban ellenáll a hőmérséklet változásnak és a külső behatásoknak is. A laptopok használata közben értelemszerűen azok felmelegszenek üzemi hőmérsékletre (ha nem tisztíttatod akkor még melegebbre -
laptoptisztítás ajánlott) majd visszahűlnek. A lakossági gépek esetén az egyszerű "spórolós" műanyag burkolat elvetemedik, töredezik, hajlékonyságát elveszti.
Ilyenkor szokott leggyakrabban előfordulni a 
zsanértörés. A prémium üzleti laptopok esetén ez a fajta hiba szinte sosem fordul elő a külső burkolat jobb minősége miatt.

Belső alkatrészek minősége
A laptopok és PC-k élettartama jól behatárolható a beépített alkatrészek minőségével (is). Minél több és minél jobb minőségű alkatrész (nyáklap, ventilátor, IC, kondenzátor, LCD panel,memória, processzor, különböző vezérlők..stb) kerül egy eszközbe annál hosszabb lesz az élet
tartama .A lakossági gépekbe kevésbé hosszú élettartamú alkatrészek kerülnek, még a prémium üzleti eszközökbe szinte csak a hosszú tesztelési folyamatokon átesett és már sokszor bizonyított alkatrészek kerülnek beépítésre. 

Az üzleti laptopok legfőbb előnyei

  • prémium minőségű anyagokból készül (ellenálló műanyag, szénszálas vagy fém burkolat)

  • ​ellenálló belső váz, amely megvédi az alkatrészeket a külső behatásoktól

  • ​könnyű bővíthetőség (könnyen növelhető teljesítmény)

  • ​könnyű szervizelhetőség (bőséges alkatrész-utánpótlás)

  • ​laptopok esetében ergonomikusan kialakított billentyűzet

  • ​a vállalati laptopok matt kijelzővel rendelkeznek, amely napfénynél is kitűnően látható

  • ​​zajmentes, nagy hatásfokú hűtőrendszer (hosszú munkavégzésre tervezve)

  • hosszú élettartam

  • ergonómikus megoldások

  • fejlett biztonsági megoldások

Minden gyártónak van üzleti modellje?

Nem! Csak a DELL, HP, Lenovo,Fujitsu, Toshiba rendelkezik Business szériával (a mi elveink szerint :) ) 

Az ismertebb márkákról szóló cikkeinket az alábbi linkeken olvashatod el így jobban megismerve egy egy márka prémium üzleti szériáját
HP ELITEBOOK  ,  LENOVO THINKPAD  ,  DELL LATITUDE 

Mik az üzleti szériák laptopok esetén? 
DELL Latitude, DELL Precision , HP ProBook, HP EliteBook, Lenovo ThinkPad, Fujitsu LifeBook, Toshiba Tecra.
Ezek a Magyarországon kapható, nagy vagy nagyobb darabszámban előforduló modellek.

Meggyőző számok!
15 év tapasztalatunk van az ilyen gépek értékesítése terén, ezért tudunk egészen pontos adatokat adni.
Évi 2000 eladott laptopból (3 és 8 év közötti készülékek) a garanciális meghibásodások száma nálunk 80 és 100 közt van.
Ami ennél is többet mondó adat hogy ebből 30-40 alkalommal csupán a GYÁRI BIOS elem merült le! Ebben benne vannak a 8 éves laptopok is...ahol mosolyogva cseréljük ki a 8 évet szolgált BIOS elemet.

A prémium üzleti laptopok a külső behatásoknak is jobban ellenállnak. Nézzünk egy tesztet Természetesen senki ne próbálja ki otthon  wink

A Dell latitude tesztelési folyamatai sem hasonlítanak a lakossági laptopokhoz képest

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Prémium üzleti laptopok