Barion Pixel
Menü
707717901

Megszívtuk (?!)

Megszívtuk (?!) Windows 11- Mi lesz ha összeomlik az operációs rendszered?

Új élményt ad a Windows 11 de nem ingyen!

Az intuitív navigációval és egyszerű elrendezéssel a Windows 11 egy merőben új külsőt ,több és hatékonyabb alkalmazást ad hogy még produktívabb lehess...kezd a Microsoft oldala a Windows 11 kapcsán…. De mindennek van egy feltétele.... az Microsoft Fiók megléte..


 

A Windows 11 22H2 frissítése (2022 második negyedévi) láthatóan eltávolítja az eszköz helyi fiókkal történő beállításának lehetőségét.


Ez azt jelenti hogy nem lesz elég találomra egy felhasználónevet adni a gépednek telepítésnél (USER vagy Laci)és "nyomkodni" a tovább gombot...

Sokáig úgy gondoltuk hogy ez csak a Windows 11 HOME verzióját érinti, de sajnos a második negyedéves frissítésnél kiderült hogy ez a PRO verziót is érintett. Ami a cégek számára nagyon fájó pont lehet!( !!! )


 

A Windows 11 22H2-es verziójától kezdve a Microsoft tényleg a Microsoft-fiókhoz kívánja kötni az új operációs rendszer telepítését akár HOME (otthoni verziója) akár PRO (tehát inkább üzleti verzió)telepítését szeretnénk!


 

Egyetlen kibúvó van a regisztráció alól ez pedig a WINDOWS 11 ENTERPRISE telepítése. De ne legyenek illúzióink!(!!!) egy ennyire agresszívan terjeszkedő regisztrációs folyamat nem hagyja érintetlenül a Windows legmagasabb programját sem... (szerintünk) hamarosan az Enterprise csomagot is Microsodt fiókhoz fogja kötni a gyártó!


 

Mit jelent a gyakorlatban?

A fiók összekapcsolásakor a Microsoft automatikusan beállítja a OneDrive-ot az eszközre, és mindjárt meg is kezdi az adatok szinkronizálását a készülék és a felhőtárhely között. Ez automatikusan magában foglalja a beállításokat és a különböző preferenciákat a különböző eszközökön, hogy adott esetben több PC kezelése is könnyebb legyen.

Ez nagyon hasznos is lehet(ne) ha mindenki úgy használná a Microsoft fiókját mint az "almások" az APPLE ID fiókjukat! De sokan pont azért használnak Windows-os gépet mert nem akarnak még több virtuális fiókot, felhőt, stb. Sokan vannak akik nem szeretnék ha a Microsoft hozzáférne az adataikhoz.

Sajnos gyakran találkozunk azzal a problémával hogy "Vettem egy Apple gépet de azt sem tudom mi az az Apple ID...tudnátok segíteni?!"

Hamarosan így lesznek ezzel azok Windows felhasználók is akiket nem érdekel a szoftver működése csak annyit szeretnének hogy működjön a gépük és használhassák a google-t.

A Windows 11 telepítéséhez ráadásul felhasználóknak aktív internetkapcsolattal kell rendelkezniük a telepítés teljes folyamata alatt. De csak akkor ha ha az eszközt személyes használatra kívánják beállítani. Ha a munkahelyi vagy iskolai fiók használatát kérik akkor a Windows a szervezet tartományának, domain-jének használatát kéri helyette.

Ha a szakmánkban keringő pletykák igazak akkor gy nem létező Microsoft-fiók e-mail címének és jelszavának megadásával a fiókkövetelmény megkerülése még mindig lehetséges.(ez sajnos egy hibaüzenettel jár ami a későbbiekben gyakran előjöhet, mint régen a jobb alsó sarokban éktelenkedő " irgum-burgum illegális szoftver" vagy a Windows 10 esetében az " Ön rendszere nem aktív"


Internet kapcsolat szükséges

A windows 10 telepítése során ha nincs internet kapcsolatunk (miért is lenne) megjelent az " Ön nem internetkapcsolata nem aktív" üzenet de volt lehetőségünk egy helyi fiók létrehozásához.... Na ez a Windows 11 esetében NINCS! Ez már nem egy lehetséges opció tehát internetkapcsolat szükséges hozzá. Szerencsére van mód az internetkapcsolat követelményének letiltására is, de a folyamat bonyolult, mivel ehhez az operációs rendszer fájljait kell szerkeszteni, és mivel naponta 5-15 gépet kapunk csak telepítésre így a szervizeseink kellőképpen leterheltek. Az efféle szöszölést nem tudjuk hogyan építsük bele a nap 24 órájába.


 

Iparági trend a "rablánc"

Nem a Windows az egyetlen cég ami ilyen módon akarja kikényszeríteni az adataidat és állandó nyomást helyezni Rád hogy fizess elő, vásárolj , legyél reklám mentes...

Gondolj csak bele... Ha androidos telefonod van (google alapú) mit tudnál tenni Gmail fiók nélkül?...semmit...Telefonálni és SMS-t írni.

Ha Apple telefonod van szintúgy! Se facebook, se insta, se tiktok, se bankolás... hiszen az applikáció letöltését fiók meglétéhez és a telefonodban történő regisztráláshoz kötötték...elfogadtad...mert el kellett....


 

Előnyök Microsoft fiók használatával

Az előnyök közé tartozik az olyan szolgáltatásokhoz való hozzáférés, mint az Xbox, a Your Phone, a OneDrive, a beállítások és fájlok automatikus szinkronizálása a különböző eszközökön és még sok más. Azok számára akik ezeket a funkciókat használják nem nehézség sőt nagy könnyebbség a két eszköz közti váltás!

De az emberek többsége nem ezért lett "Windows-os", vagy fogalma sincs (idősebb emberek, vagy azok akiket teljesen hidegen hagy a technológia)


 

Mit jelent ez a szervizünk számára?

Bejössz és szeretnél egy Windows telepítést.....

Windows 11 Home és PRO verzió esetén NEM tudjuk megoldani MS fiók és hozzá tartozó belépés nélkül, amit viszont nem fogunk elkérni tőled! (ne is add meg senkinek, kezeld úgy mint a banki adataid)

Marad az Enterprise verzió ami a legnagyobb csomag egy rakás -egy átlagos ember számára -felesleges funkcióval. Túl magas rendszer követelményekkel. Tehát csak erősebb gépre ajánlott a telepítése.

NE legyenek illúzióink....a Windows 11 a frissítések során pont úgy fog néha összeomlani mint a Windows 10 esetében... és épp ezért nagyon nehéz megállni ,hogy szitkozódjunk... hiszen ha egy Windows XP, Windows 7 vagy Windows 10 összeomlott a bosszankodáson kívül más dolgod nem volt mi behozni hozzánk a Crystal Computerbe és azonnal újratelepítettük Neked, folytathattad a munkádat, használhattad tovább mintha mi sem történt volna (na jó egy pár fillérrel kevesebb lettél de ezen még senki nem bosszankodott amikor átadtuk a működőképes gépét :) )

De hogy mi lesz ha a Windows 11  összeomlik és Te nem értesz az újratelepítéshez..... azt még mi sem tudjuk...
Vagyis de! Behozod és teszünk rá egy WINDOWS 10 rendszert! ;) 

Az írásunkból is kiderülhet hogy finoman szólva sem like-oljuk ezt a döntést ( hozzáállást ) a Microsoft részéről, hiszen ellehetetlenítik a munkánkat. De reméljük hogy szervizeseink hamar megtalálják a megoldást és a "kiskaput" hogy a legújabb rendszert használhassátok kötöttségek nélkül a legális kereteken belül!