Barion Pixel
Menü
707717901

GAMER billentyűzetek

GAMER billentyűzetek MEMBRÁN VS MECHANIKUS

"Antigémer" felnőttként gyakran érthetetlen hogy miről beszélnek a fiatal gamerek a billentyűzet vásárlás kapcsán ,de 2 dolgot mindenki tud!

VILÁGÍTANI FOG ÉS DRÁGA LESZ! :) 

Ássunk picit mélyebbre! A teljesen laikusok számára megpróbáljuk konyhanyelven bemutatni a gamer billentyűzeteket.

Először is vagy vezetékes vagy vezeték nélküli ( Wireless)  gamer billentyűzet létezik. Jellemzően a vezetékes billentyűzetet választják a legtöbben mert gyorsabb, hatékonyabb és nem kell az elem vagy akkumulátor miatt aggódni. Valamint a vezetékes billentyűzetek 2,4GHz es frekvenciáját zavarhatja egy egyszerű mikró vagy távirányítós autó is. 

Kapcsolók alapján 2 típusa van a gamer billentyűzeteknek

membrános billentyűzetek olyan beviteli eszközök, amelyek a gombok alatt található rugalmas gumisapka segítségével érzékelik a gombnyomást. Ezek a billentyűzetek általában olcsóbbak és csendesebbek, mint a mechanikus társaik. I

 1. Működési elv:

  • A membrános billentyűzeteknél minden egyes gomb alatt találunk egy kis gumi sapkát.
  • Ha lenyomunk egy adott billentyűt, akkor ez a gumi sapka összenyomódik, és a billentyű találkozik a nyomtatott áramkörrel.
  • Ezt érzékeli leütésnek a membrános billentyűzetünk.
 2. Előnyök:

  • Csendes működés: A membrános kapcsolók csendesebbek, így ideálisak irodai környezetben vagy éjszaka.
  • Olcsóbb: A membrános billentyűzetek általában olcsóbbak a mechanikus változatoknál.
  • Vízállóság: A membrános billentyűzetek általában ellenállnak a folyadékoknak.
 3. Hátrányok:

  • Élettartam: A membrános kapcsolók élettartama korlátozott, általában egymillió leütés körül van.
  • Pontatlanság: Mivel minden gomb kissé más nyomáserőt igényel, a membrános billentyűzeteknél előfordulhat pontatlanság.

A membrános billentyűzet azoknak ajánljuk akik csendes működést és megfizethető árat keresnek.  Aki gyakran gépel vagy játszik a játékokat, annak érdemes lehet a drágább mechanikus billentyűzeteket is megfontolni vásárlás elött.

Nézzük is meg a mechanikus kivitelt

mechanikus gamer billentyűzetek a játékosok és a produktivitásra törekvő felhasználók körében népszerűek. Ezek a billentyűzetek a hagyományos membrános billentyűzetektől eltérően mechanikus kapcsolókat használnak, amelyek számos előnnyel járnak. 

 1. Mechanikus kapcsolók működése:

  • A mechanikus billentyűzetek minden egyes billentyű alatt egy rugóval és acéllemezzel ellátott külön kis kapcsolót tartalmaznak.
  • A kapcsolók különböző típusokban léteznek, például BlueBrownRedBlackGreenClearSilver, stb.
  • Minden kapcsoló más érzetet és hangot biztosít a gombnyomás során.
  • Blue kapcsolók például kattanó érzetet és hangot adnak, míg a Red kapcsolók csendesebbek és simábbak.
 2. Előnyök:

  • Pontosabb érzékelés: A mechanikus kapcsolók pontosabbak és érzékenyebbek a membrános kapcsolókhoz képest.
  • Hosszabb élettartam: A legtöbb mechanikus kapcsoló akár 50 millió leütésig is tart.
  • Anti-ghosting és N-key rollover: A mechanikus billentyűzetek támogatják az anti-ghosting funkciót, ami azt jelenti, hogy több gombnyomást is érzékelhetünk egyszerre.
  • Egyedi érzet és hang: A különböző kapcsolók különböző érzetet és hangot biztosítanak, így mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.
 3. Előnyök játék közben

  • A mechanikus kapcsolók gyorsabb reakcióidőt tesznek lehetővé, ami játék közben előnyös.
  • A kattanó érzet segíti a játékosokat abban, hogy pontosabban érezzék meg a gombnyomásokat.
  • Az egyedi háttérvilágítás és a testre szabható makrók további előnyök a játékosok számára.

Mechanikus billentyűzeteink igaz hogy drágábbak a membrános társaiknál de a játék közbeni élmény és a hosszú élettartam bőven vissza adja nekünk azt a különbséget amit vásárláskor kifizetünk!

Másik megközelítése a gamer billentyűzeteknek hogy hány gombosat, pontosabban "hány százalékos" billentyűzetet szeretnénk?

He?!?!?!

Igen így elsőre teljesen furcsa és érthetetlen lehet a gamer világon kívüliek számára, de könnyen érthetővé tesszük.

 1. Normál teljes méretű billentyűzet: Ez a hagyományos billentyűzet, amelyen megtalálható az összes szabványos gomb, beleértve a számbillentyűzetet ( numpad )és a nyílbillentyűket is. Nagyságrendileg 104 gombot tartalmaz. Mechanikus és membrános változatvan is elérhető

 2. 80%-os Tenkeyless (TKL) billentyűzet: Ebben a változatban elhagyják a számbillentyűzetet, így kisebb és kompaktabb. Ideális választás játékhoz vagy olyan helyekre, ahol a hely korlátozott. A kihagyott billentyűkön lévő funkciókat, billentyűzet kombinációval használhatjuk. Mechanikus és Membrános is vásárolható belőle. Pl. mechanikus TKL a WhiteShark Commandos  sorozata 

 3. 60%-os billentyűzet: Ez a még kisebb méretű változat, amely elhagyja a funkciógombokat és a navigációra szolgáló nyilakat is. Ultra kompakt méretű és könnyen hordozható. A lehagyott funkciókat szintén billentyűzet kombinációval érjük el. A 60%-os billentyűzetből is elérhető mechanikus és membrános is. Legismertebb alacsony árkategóriás mechanikus 60%-os gamer billentyűzet a White Shark Shinobi

Természetesen mi csak a leggyakoribbakat szedtük össze ebben a cikkben, ezektől eltérő kialakítású és kapcsoló megoldású billentyűzetek is léteznek szép számmal. 

Tartalomhoz tartozó címkék: Gamer billentyűzet