Barion Pixel
Menü
707717901
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Fogyasztás

Fogyasztás

2022. 12. 07. 00:00:00
Fogyasztás

Az energiaárak emelkedése miatt érdemes szemmel tartanunk hogy otthoni elektronikai eszközeink mennyit is fogyasztanak valójában és hol tudunk spórolni. 

A csapból is folyik hogy drágul a gáz az áram és minden fogyasztási cikk az infláció mértékénél indokolatlanul magasabb mértékben drágul. Nem mennénk bele a véleményünk fejtegetésébe, de annyira Balkán... :) 
Ha szeretnéd megfogni a pénzt és kicsit spórolni ebben segítünk neked. Főleg ha már neccesen férsz bele a kormány által meghatározott évi 2523kWh keretbe. 

 

Laptop, PC, konzol, fogyasztása

 

Szigorú szabályzások közepette lavírozunk a kilowattok tengerén repkednek a kifejezések , meghatározások amiket egyesek perfekt módon értenek másoknak teljesen "kínai".
Konyhanyelven próbáljuk összefoglalni mit kell figyelembe venned ha fogyasztást szeretnél nézni és csökkenteni.

Minden műszaki cikk árammal működik így a fogyasztása kötelezően fel van tüntetve a terméken. A laptopod esetében a töltő adapteren lévő matricán nézd meg . Olyat fogsz látni rajta hogy 45W vagy 65W ,90W ..stb

Ez azt jelenti hogy maximális leadása óránként 65W , ha egész nap használod 24 x 65 tehát 1560W egy nap alatt. A Watt és Kilowatt közt 1000 a váltószám tehát az 1560Watt-ot elosztjuk 1000-el így kijön hogy 1,56kW.
Az áramszolgáltatód a csekkeden feltüntetni hány forintot fizetsz 1kW áramért. így már könnyen kiszámolhatod hogy 1kW áram 36Ft akkor 56,16FT volt a napi fogyasztása egy laptopnak maximális áramfelvétellel.

És most jön a csavar!

Amivel mindenki számol az a maximális kapacitás, azonban sem egy laptop sem egy számítógép NEM MEGY MAXIMÁLIS TELJESÍTMÉNYEN folyamatosan! 

Akkumulátor töltése mellett maximális fényerővel a processzort, a memóriákat ,  a videókártyát (akár dedikált akár integrált) , és még  Wifi modult is teljesen kihasználni lehetetlen.
Tehát nincs szüksége a gépednek a 65W áramra folyamatosan. Átmenetileg amikor egyszerre több feladatott adsz neki például elindítasz egy letöltés, közben telepítesz és megnyitottál 5 új lapot a háttérben megy az office, és egy másik böngészőben hallgatod a youtube-ot akkor pár pillanatra felveszi a maximális teljesítményt, de ez 10-30másodpercnél nem is tart tovább. 
 

Alvó állapotban is használnak áramot az elektronikai cikkek?

Készenléti állapotban mind az asztali számítógépek, mind a laptopok energiafogyasztása csökken de vesz fel áramot. A monitor készenléti állapotba helyezésével akár 15 százalékra csökkentheted a fogyasztást. Ha a monitor teljesen ki van kapcsolva, akkor természetesen nem vesz fel áramot. Érdemes a hangfalakat és a nyomtatót is kikapcsolni, ha nem használod őket, ezzel is segíthetsz magadon.

És akkor térjünk vissza a fenti, még nem válaszolt kérdésre: kapcsold ki éjszakára a géped, vagy elégséges az alvó mód? Nos, inkább kapcsold ki, mert az alvó mód alatt is van fogyasztás. (És akkor még nem beszéltünk arról, hogy ha odafigyelsz az okostévé, játékkonzol megfelelő használatára, akkor még tovább csökkenthető az áramfogyasztás.)

Összefoglaljuk most röviden, mit ajánlunk:

  • kapcsold ki a hangszórókat, ha nem használod;
  • kapcsold ki a nyomtatót, ha nem kell;
  • kapcsold ki képernyőt, ha éppen nem dolgozol a gépen;
  • kapcsold ki vagy állítsd készenléti üzemmódba a számítógéped, ha 30 percnél hosszabb ideig nem használod;
  • egy elosztós aljzat megkönnyíti az összes eszköz kikapcsolását;
  • ha teheted, használj inkább laptopot, mint asztali számítógépet;

 

Az odafigyeléssel nem csak az áramon spórolhatsz.

Minden műszaki terméknek jót tesz a pihenés úgy ahogy neked is. Ha nem használod kapcsold ki, engedd pihenni így az élettartamát növeled.

Tartalomhoz tartozó címkék: Mennyit fogyaszt egy laptop_